brussel

De Vlaamse regering zal de komende jaren de banden met Brussel versterken. De promotie van het Nederlands zal hierin een centrale rol spelen. Daarvoor blijft de Brusselnorm gehanteerd en wordt de Brusseltoets binnen de Vlaamse regering strikt toegepast. Het Brusselfonds zal gebruikt worden om projecten in de hoofdstad impulsen te geven. De samenwerking tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Regering staat centraal maar de banden met de andere overheden binnen Brussel worden verstevigd.

Brussel en Vlaanderen blijven meer dan ooit met elkaar verbonden. De Vlaamse regering zal de komende jaren nog sterkere bruggen bouwen tussen Vlaanderen en Brussel en engageert zich voor een gemeenschappelijk toekomstproject voor onze hoofdstad. Het succesverhaal van het Nederlands in Brussel wordt verdergezet door investeringen in sterke Nederlandstalige dienstverlening en infrastructuur. Daarmee geeft Vlaanderen mee een smoel aan Brussel en neemt ze een actieve rol op. Maar het Nederlands zal ook actief gepromoot worden en meer mensen zullen de mogelijkheid hebben om het Nederlands aan te leren. Het Huis van het Nederlands zal hierin een centrale rol spelen. Maar ook van de Brusselse overheden worden inspanningen verwacht: de taalwetten in Brussel moeten strikt nageleefd worden.

De Vlaamse instellingen in de hoofdstad worden versterkt. Ze zijn voor veel Vlamingen een poort tot de hoofdstad, Brusselaars zien ze dan weer als een tastbare en open band met Vlaanderen. Voor diverse projecten worden impulsen gegeven via het Brusselfonds van de Vlaamse regering.

De Vlaamse minister van Brussel zal een ambassadeursrol opnemen voor Vlaanderen in Brussel en omgekeerd. Als intermediair en facilitator zal hij elke Vlaamse minister bijstaan in het Brusselbeleid over de beleidsdomeinen heen. Zo zal de Vlaamse regering een coherent, geëngageerd en vooruitstrevend hoofdstedelijk beleid voeren.

Om die ambitie waar te maken blijft de Brusselnorm onverminderd gehanteerd: Vlaanderen beschouwt 30% van de Brusselse inwoners als Nederlandstaligen en zal minstens 5% van de gemeenschapsbudgetten spenderen aan Brussel. Voor elk initiatief zal gekeken worden of het toepasbaar is in Brussel via de Brusseltoets.

De regering zal de samenwerkingsverbanden met haar partners aanhalen: de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is hierin prioritair maar ook met andere overheden zal er sterk worden samengewerkt.

Onbekend is onbemind: via een sterk informatie-, communicatie- en mediabeleid wordt de kennis in Vlaanderen over Brussel verhoogd. Maar ook echte uitwisselingstrajecten zullen hierin bijdragen.

Een sterk Brussel zorgt voor een sterk Vlaanderen en omgekeerd. Op veel vlakken zal de Vlaamse overheid haar engagement voor de hoofdstad realiseren via concrete doelstellingen en acties.

Lees mijn volledige beleidsnota hier.

Recent Nieuws over Brussel

 

BENJAMIN DALLE

CONTACTEER

Persvragen:

Tom Demeyer
Woordvoerder Benjamin Dalle
+32 472 84 15 99
tom.demeyer@vlaanderen.be

Kabinet Benjamin Dalle

Vlaams minister Brussel, Jeugd en Media

kabinet.dalle@vlaanderen.be

Koolstraat 35
1000 Brussel 

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon